99. Gastblog: uit de correspondentie van een bederver

Posted on 8 mei 2016 in Bederver, Blog, Featured, gastblog

99. Gastblog: uit de correspondentie van een bederver

Beste Zweerslak,

Niet slecht, niet slecht. Natuurlijk waren er de laatste jaren al bedervers die de 4 mei herdenking hadden aangegrepen om wat verdeeldheid te zaaien tussen de deelnemers. Maar de onderwerpen waarmee ze die onnozelen tegen elkaar opzetten – de co-herdenking van Duitse militairen of NSB-ers – waren gewoon niet controversieel genoeg om tot blijvende schisma’s te leiden. Maar nu!
Door de oorlog van blanke tegen blanke Europeaan, de vernietiging van Joodse Europeanen door non-Joodse Europeanen te herformuleren als een kwestie van #Eurocentrisme, #Witte Suprematie en #Witte OnderdruKKKing, heb je de herdenking gekoppeld aan de heerlijke schijngevechten rondom Sinterklaas, Black Twitter en de Gouden Koets: een strijd niet van goedwillenden tegen kwaadwillenden, maar van goedwillenden onderling. En dat is veel vruchtbaarder, want kwaadwillenden zijn er niet zoveel.

Wat ik bijzonder waardeer, is hoe je met een ogenschijnlijk onschuldig statement dat vraagt om een meer inclusieve herdenking, de onderbuikers zo succesvol hebt weten te triggeren, tot ze van van verontwaardiging en haat over hun eigen woorden struikelden.
Vooral de zet om een en ander over het voetlicht te laten brengen door een sexy meisje van gemengde afkomst, was meesterlijk. Je weet dat een dergelijke actie precies op de juiste knoppen drukt bij al die onzekere, racistische mannen zonder wie een fijne Twitterstorm geen voeding krijgt.
Ik heb vooral gelachen om de idioot die de actievoerster toebeet dat ze eens moest ophouden met dat gezeik over de nazi’s – vergetend dat dit gezeik de kern van de herdenking vormt. En de meesterdenker die uit de naam van RESPECT (in dat wereldje worden alleen hoofdletters serieus genomen) geweldloze demonstranten in elkaar wil trappen. Kostelijk.

Die slogan, #geen4meivoormij, komt die ook van jou? Knap werk. De vermenging van persoonlijk statement met een oproep om die via social media te verspreiden biedt precies de ambigu├»teit die mensen langs elkaar heen laat praten – en waarbij de een het zal zien als een oproep tot boycotten of zelfs verstoring van de herdenking, de ander als een puur persoonlijk standpunt.
Wat ik minder geslaagd vond, was dat je de actievoerders zelf in een filmpje liet ‘uitleggen’ wat ze bedoelden – waarbij ze allerlei genuanceerde dingen konden uitkramen, zoals dat het de bedoeling was om mensen aan het denken te zetten. Wel fijn dat dit gepaard ging met jargon dat alleen door social justice warriors wordt begrepen (privileges, inclusiever, witte suprematie, intersectionaliteit). Lekker ook die overdrijving in de spelling van OnderdruKKKing, met zijn verwijzing naar de Ku Klux Klan. En alle ongrammaticale zinnen, vooral het gehaspel met voorzetsels: dat moet toch een aanknopingspunt bieden voor wat racistisch commentaar!

Ik moet toegeven: je beheersing van het scheidende potentieel van sociale media is indrukwekkend. Natuurlijk wisten we dat Twitter een forum van persoonlijke klopjachten is – so far so good. Maar het is mooi om te zien dat een handvol haatzaaiers al voor landelijk nieuws kan zorgen, door een onderwerp ’trending topic’ te maken. En een paar duizend retweets of likes leidt al tot artikelen in landelijke kranten en items op nationale TV.
De mogelijkheden die dit biedt, om met een klein zaadje ruzie een storm van onlust te oogsten – ik denk dat wij als bedervers dit gebied nog nauwelijks ontgonnen hebben. En het is heel goed mogelijk dat jij hierin een van onze pioniers zult worden.

Laat ons binnenkort eens brainstormen over andere onderwerpen die zich voor een verbale geweldsspiraal lenen (en later wellicht voor fysiek geweld). Speciale aandacht verdienen daarbij instituten en rituelen die eigenlijk verbindend zouden moeten werken, maar die we een splijtend karakter zouden kunnen geven.
Ik opper maar even wat:
– de Olympische Spelen (hoe gekleurd is de Nederlandse afvaardiging?)
– koningsdag (#nietmijnkoning)
– het Nederlands elftal (kunnen Marokkaanse jochies niet op straat gaan vieren als Oranje verliest?)

Enfin, je begrijpt waar ik heen wil.
Als altijd, je begerige

Ratzweer