Nieuws

Nieuws

Albertus-wandeling 2022 ter gelegenheid van 750 jaar St. Stevenskerk Nijmegen

In september 2022 wordt herdacht dat Sint Albertus Magnus (Albert der Grosse) op 7 september 1272 de St. Stevenskerk in Nijmegen heeft ingewijd. We lopen daarom met een groep pelgrims de route van Albertus na, van zijn toenmalige woonplaats Keulen langs de Rijn naar Nijmegen.

De Albertus-wandeling wordt georganiseerd door het Nijmeegse reisbureau Labrys en Dagverlichting, dat inspirerende lunchbijeenkomsten in de Stevenskerk organiseert.

Elke wandetappe zal worden begonnen met een korte gedeelde dagopening met poëzie, stilte en bezinning, verzorgd door Toine Janssen en Evert van de Ven van Dagverlichting. Verder is er de meeste dagen een bezichtiging van een kerk, museum, monument of kasteel. We lopen gezamenlijk.

Na de laatste etappe bestaat er de mogelijkheid om op 7 september de herdenking in de Stevenskerk te bezoeken.

OIP.uhMFMgP_Glleg0KF6mn9aQHaEK

Voor deze voettocht is het nodig getraind te zijn, om negen dagen achtereen te kunnen wandelen. Gemiddeld is de afstand van de etappes 20 kilometer, maar sommige zijn langer (tot 26 kilometer) of korter (15).

Op de tocht doen we kastelen, oude vestingstadjes, Romeinse monumenten en pelgrimskerken aan. We overnachten zoveel mogelijk in kleinschalige middenklasse hotels met douche en toilet op de kamer. Soms is er een gedeelde badkamer/toilet op de gang.

Ontbijt is bij de reis inbegrepen, net als bagagevervoer. Voor lunch en avondeten dient u zelf zorg te dragen. In enkele gevallen zal er op de overnachtingslocatie gegeten moeten worden omdat we buiten de stad zitten.

OIP.zR3Slw3X0nLLQoLZiE2gHAHaEK

Voor de wandelgroep zijn vier eenpersoonskamers beschikbaar en vier tweepersoonskamers. De reissom is     € 795 (€ 200 toeslag voor een éénpersoonskamer).

Inbegrepen zijn :

–        enkele reis per trein Nijmegen-Keulen

–        negen hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt

–        bagagevervoer

–        toeristenbelasting

–        entreekosten musea/kastelen/kerken

–        verplichte bijdrage Calamiteitenfonds

–        compensatie CO²-uitstoot

Niet inbegrepen zijn een annuleringsverzekering en een reisverzekering (sterk aangeraden). Beide kunnen via Labrys worden geregeld. Hiertoe kunt u op het inschrijfformulier de gewenste keuze aankruisen.

Unknown

Programma Albertus-wandeling 

zondag 28 augustus, dag 1
We nemen in Nijmegen de trein naar Keulen. Daar bezoeken we het graf van Albertus in de St. Andreaskerk en de beroemde Dom van Keulen.

maandag 29 augustus, dag 2
Na het ontbijt lopen we onze eerste etappe, grotendeels met uitzicht over de Rijn. We passeren de voorsteden van Keulen die plaats maken voor kleine dorpjes.

OIP._uts7o-2BGgStvFP-fkuzAHaFh

dinsdag 30 augustus, dag 3
We lopen door velden en kleine dorpen naar Neuss. Onderweg bezichtigen we het middeleeuwse stadje Zons en de Romeinse resten van Neuss. In Neuss bestaat nog de mogelijkheid de indrukwekkende St. Quirinuskerk, een oud pelgrimsdoel, te bezoeken.

woensdag 31 augustus, dag 4
We verlaten Neuss en lopen langs een kanaal richting Linn. Onderweg komen we langs enkele kleine kastelen en natuurgebieden. In Linn bezichtigen we de 14e-eeuwse burcht en het prachtige slotpark en eindigen 2 kilometer verderop in Krefeld.

OIP.2kF33p2-uwuPbkmU_luh5wHaE8

donderdag 1 september, dag 5
Vanuit Krefeld lopen we eerst langs een stuk industrieel erfgoed, de Eisenbahnsiedlung in Friemersheim. We zien op onze weg naar Moers hoe het industriële landschap van een eeuw geleden is veranderd in een rustige streek van landelijke dorpjes en recreatiegebieden.

vrijdag 2 september, dag 6
We verlaten het mooie oude centrum van Moers via de Moersbach en komen in een landelijk gebied met bossen en meren, richting ons einddoel, het oude vestingstadje Rheinberg.

OIP.eiw4l-42HnfrJG_5YJKe2QHaE8

zaterdag 3 september, dag 7
Langs monumenten, natuurgebieden, kastelen en Romeinse locaties lopen we naar het mooie oude centrum van Xanten, waar we de fraaie Xantener Dom bekijken.

zondag 4 september, dag 8
De ochtend is ingeruimd voor een bezoek aan het Archeologische Park Xanten, waar het Romeinse verleden van de stad zichtbaar wordt gemaakt. ’s Middags lopen we de kortste etappe van de tocht naar onze overnachtingsplaats, de schilderachtige Burcht Boetzelaer.

OIP.IYHrnWhgOZjOVasL49YMGAHaE7

maandag 5 september, dag 9
De voorlaatste etappe van de wandeling voert ons door het mooie oude centrum van Kalkar. We bezichtigen de prachtige beeldentuin van slot Moyland en lopen via Kleef naar Rindern, waar we in het fraai gelegen complex van de Wasserburg overnachten.

dinsdag 6 september, dag 10
Onze slotetappe voert door de Ooijpolder en langs de stuwwal naar Nijmegen, langs de middeleeuwse muren van Kranenburg en de oevers van het Wylerbergmeer. We eindigen in de Stevenskerk.

OIP.poa2micfmROTVmCAb1FaUwHaHa

Extra: woensdag 7 september
Bezoek van de plechtigheid in de Stevenskerk, ter herdenking van de wijding door Albertus Magnus op 7 september 1272.

Voor informatie en inschrijving:

Toine Janssen
Van Nispenstraat 51
6521 KK Nijmegen
info@wijsmakerij.nl / 06-45 308 927