441. Dagverlichting: bedrog

Posted on 13 okt 2023 in Blog, Dagverlichting, Featured

441. Dagverlichting: bedrog

Ga rustig zitten. Kijk eens om je heen. Hoe is het licht? Vertellen je zintuigen je hoe laat het is, welke tijd van het jaar? Wat hoor je? verkeer of vogels? Is het lekker warm, of zit je een beetje te kleumen? Of is het eigenlijk te warm, of te vochtig?
Hoe voel je jezelf? Fit, of een beetje under the weather? Ben je relaxt, of voel je jezelf een beetje opgejaagd?

Hier is een moment voor jezelf.

Lees het volgende verhaal:

De dood van Drona

Het was de veertiende dag van de grote slag bij Kurukshetra tussen de Kauravas en de Pandavas. De aanvoerder van de Kauravas, de beminde leermeester Drona, vocht met de hem eigen meesterschap en vechtlust. Hij overwon de troepen van de Chedis, de Kaikeyas en de Matsyas. Hij doodde de koning van de Panchalas, Drupada, en koning Virata. Het gevecht met zijn beste leerling, Arjuna, overtrof alles aan hevigheid en beheersing van wapens. De brahmaan-leraar loofde zijn leerling en verklaarde, trots te zijn Arjuna te hebben opgeleid.

In een pauze deelde de verheven Vasudeva, adviseur van de Pandava-broers, zijn bondgenoten mee dat Drona niet in een eerlijk gevecht verslagen kon worden, maar dat ze hem door een list moesten vernietigen. Arjuna wilde niet met dit voorstel instemmen, maar zijn oudste broer, Yudishtira, liet zich na een lange discussie overreden.

Als onderdeel van het plan doodde de tweede broer, Bhima, een olifant die toevallig dezelfde naam had als de zoon van Drona, Aswathama. Hij velde hem met een machtige slag van zijn knuppel en riep luid dat hij Aswathama had gedood. Drona hoorde dit en liet zijn boog zakken. Hij geloofde de mare echter niet geheel en wendde zich tot de nabije Yudishtira. Drona wist dat Yudishtira de eerlijkste man op aarde was: als hij Bhima’s mededeling zou bevestigen, moest het wel waar zijn.

Yudishtira trad op Drona toe en sprak: “Aswathama is gedood.” En met zachte stem voegde hij, onhoorbaar voor Drona, toe, “maar alleen de olifant.”

Drona had alle vertrouwen in Yudishtira en na diens bevestiging voelde hij zijn strijdlust wegvloeien. Toen hij werd aangevallen door Dhristadumnya verdedigde hij zich maar halfslachtig. Dhristadumnya had gezworen Drona te doden nadat die zijn vader en broer had geveld. Hij zag zijn kans schoon – Drona voelde zich vermoeid en kon nauwelijks zijn wapens opheffen. Met zijn naakte zwaard sprong Dhristadumnya op Drona toe, pakte hem bij de haren en sloeg de eerbiedwaardige krijger het hoofd af. Drona’s ziel, bevrijd van het lichaam, vloog naar de hemel, waar ze liefdevol werd opgevangen. Dhristadumnya slingerde het hoofd in het kamp van de Kauravas.

Dat was het verhaal van de dood van Drona, die stierf op vijfentachtigjarige leeftijd op de veertiende dag van de slag bij Kurukshetra.

Lees nu het volgende gedicht:

De Kunst van het Bedrog - Rachel Rooney

Bedrog is een kunst die ik heb geleerd.
Zoals de webben die de spinnen weven.
Dat het wat tijd en moeite kost is niet verkeerd,
Zo laat een nietsvermoedende vlieg het leven.

Zorg dat je alibi bijtijds verzekerd is
en oefen vaak de tekst van je verhaal.
Schep zo een geloofwaardige geschiedenis
en meng wat waarheid in je leugentaal.

Bij voorkeur is je lichaam een relaxt geheel,
sla benen over elkaar en toon een open palm.
Houd oogcontact en knipper niet te veel.
Een geruststellende hand op een arm.

Ik weet dit allemaal, maar in mijn zin,
voel ik me nader tot de vlieg dan tot de spin.

En luister naar deze aria: